Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (KYA) που υπεγράφη από τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, 4 είναι οι βασικές προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι μακροχρόνια άνεργοι, ώστε να μπορέσουν να λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση του ΟΑΕΔ – επίδομα 400 ευρώ.

Οι δικαιούχοι μακροχρόνια άνεργοι που φαίνονται να ωφελούνται από το νέο αυτό μέτρο υπολογίζονται περίπου στους 130.000.

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση – επίδομα 400 ευρώ αναμένεται να δοθεί εφάπαξ με απευθείας κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Επίδομα 400 ευρώ: Προϋποθέσεις

Για να λάβουν οι δικαιούχοι την έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 400 ευρώ, θα πρέπει να είναι μακροχρόνια άνεργοι που:

  1. Δεν επιδοτούνται, δεν εισπράττουν δηλαδή το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας ύψους 200 ευρώ.
  2. Είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ.
  3. Απέκτησαν ή αποκτούν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου – δηλαδή ξεπέρασαν ή ξεπερνούν τους 12 μήνες συνεχούς εγγεγραμμένης ανεργίας στον ΟΑΕΔ – από 1/3/2020 έως και τη δημοσίευση της επίμαχης ΚΥΑ σε ΦΕΚ, δηλαδή έως και Παρασκευή 20 Νοεμβρίου ή έως και τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου. Οι άνεργοι που είχαν ήδη συμπληρώσει 12 μήνες συνεχόμενης ανεργίας πριν από την 1η Μαρτίου του 2020 δεν δικαιούνται το επίδομα.
  4. Δεν έλαβαν την άνοιξη την αντίστοιχη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση της που ήταν επίσης 400 ευρώ. Προσοχή, όσοι έλαβαν την άνοιξη το 400άρι εξαιρούνται τώρα από τη νέα ενίσχυση.

Επίδομα 400 ευρώ – Αιτήσεις & πληρωμή

Για να λάβετε το έκτακτο επίδομα μακροχρόνια ανέργων θα πρέπει να κάνετε αίτηση στην ιστοσελίδα gov.gr, καταχωρώντας, είτε τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τους κωδικούς του ΟΑΕΔ.

Ο σύνδεσμος για τις αιτήσεις είναι πλέον ενεργός.

Σημειώνεται πως μόνο οι δικαιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα επιβεβαίωσης ή καταχώρισης ΙΒΑΝ.

Η καταβολή της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως και τις 31/12/2020.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υπολογίζει η πληρωμή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ύψους 400 ευρώ, να πραγματοποιηθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα και μέχρι τέλος του μήνα.